Moussaka på Hannas vis
Fick en MEGA stor zucchini av min mormor häromdagen. Har funderat mycket på vad jag ska göra av denna zucchini, till slut bestämd vi oss för att använda en del av den till en smarrig moussaka!
Ingredienser 4-6 pers:
2 medelstora zucchini
1 aubergine
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan
2 ägg
3 dl silad naturell yoghurt
400g lammfärs
500g krossade tomater
100g fetaost
olivolja
salt
peppar
Sila yoghurten långt innan! Det tar sin lilla tid..
Börja med att skiva auberigne och zucchini i ganska tjocka skivor, skär löken i smala klyftor och grovhacka paprikorna samt vitlöksklyftorna. Lägg alltsammans i en långpanna och ringla över olivolja. Krydda med timjan salt och peppar, kom ihåg att vända runt allt så att det blandas ordentligt. Ugnsstek sedan grönsakerna i mitten av ugnen, 220 grader, i ca 30 min. Vända pannan efter halva tiden. De ska bli mjuka och gyllenbruna till färgen:)
Vispa under tiden ägg och yoghurt samman, krydda med salt och peppar. Stek även färsen i olivolja.
Sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Lyft ur hälften av grönsakerna ur pannan. Fördela de krossade tomaterna och färsen över de resterande grönsakerna i pannan. Lägg tillbaka de grönsakerna som du nyss lyfte ur. Häll yoghurtblandningen över och avsluta med att smula fetaosten över. Grädda i ugnen i ca 1 timme. MUMS!
Servera med en färsch sallad och ett gott bröd:)
Såhär megabig är zucchinin! Använde lite mindre än hälften till moussakan.. Tar gärna emot tips på något smarrigt som jag kan göra med resten;)
Enjoy;)
H