Syrligt äppelmos
Nu är det dags för äppelskörden! De kan syltas, bakas, läggas in, eller varför inte mosas?

Ingredienser (2 ½ liter färdigt mos):
4 kg äpplen
vatten
askorbinsyra
(socker om så önskas)
Skala och "rensa" äpplena innan du skär ner dom i små bitar som du lägger i en kastrull med vatten. Tillsätt även askorbinsyra (1krm/liter vatten). Koka frukten mjuk och mosig, du bestämmer själv om du vill ha bitar kvar eller inte. Tillsätt sedan ytterligare askorbinsyra (1krm/liter mos). Rör ut askorbinsyran i en skål vid sidan av tillsammans med lite av moset, blanda sedan ut det i kastrullen. Jag gillar syrligt äppelmos och använde därför inget socker, vill man tona ner det sura kan man tillsätta ca 500g strösocker / liter mos.



Det går alldeles utmärkt att frysa in äppelmosen, då har man ju hela vintern liksom;) Jag fördelade min mos i små folieformar med lock, perfekta för ändamålet. Kom ihåg bara att ta fram mosen i tid när du ska använda den, man kan inte stoppa in en folieform i micron!! (Jag har försökt..)
Enjoy;)
H